nedeľa 2. februára 2014

Mišo hovorí, že to je „prúser“


Moderátorka a spisovateľka Lucia Kollárová ako hovorkyňa Ústredného zväzu židovských náboženských obcí zostavila brožúru, v ktorej sa píše, že k židovstvu sa hlásia napríklad spevák Peter Lipa, skladateľ Peter Breiner, režisér Juraj Herz a ďalší. Keď sme im telefonovali, či sa naozaj hlásia, väčšinou povedali nie.
Tá brožúra je „prúser“, sú v nej ľudia, ktorí ani netušili, že ich do nej zaradili. Chápem, že nechcú byť spájaní so židovstvom, hoci sú Židia. Je ich slobodná vôľa, k čomu sa prihlásia. Slovensko má nepríjemnú históriu a ľudia majú stále trochu strach otvorene povedať – áno, som Žid. Veď za slovenského štátu vláda platila Nemcom, aby Židov vyviezli, a boli tu prísnejšie protižidovské zákony ako v Nemecku. A druhá vec je, že aj ak by strach nemali, neboli vychovávaní ako Židia.

V brožúrke o židoch sa ocitol aj Juraj Herz: Dajte ma vyškrtnúť, hneval sa

Brožúrka vydaná v súvislosti s aktuálnym začiatkom židovského nového roka uvádza, že k svojmu židovstvu sa hlásia aj Peter Lipa, Juraj Kukura, Ján Štrasser, Peter Breiner a ďalší. Viacerí z toho zostali zaskočení.




Žiadne komentáre: